Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je od 12. do 14. februarja 2019 gostilo Mednarodni strokovni sejem za avtomatizacijo in mehatroniko, IFAM 2019. Med številnimi razstavljalci s področja robotike sta se predstavila tudi SRIP Tovarne prihodnosti in Program GOSTOP pod okriljem koordinatorja Instituta “Jožef Stefan”.

Rudi Panjtar (vodja SRIP ToP), prof. dr. Aleš Ude (vodja odseka za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko), doc. dr. Igor Kovač (vodja programa GOSTOP)

Program GOSTOP – gradniki, sistemi in orodja za tovarne prihodnosti, ki je trenutno v polnem zagonu, je predstavljal celoten Program in razstavljal nekatere izmed vmesnih rezultatov v obliki konkretnega produkta. Številni obiskovalci so dobili podrobne informacije o trenutno največjem Programu na področju Tovarn prihodnosti v Sloveniji, ki je podprt s strani slovenske industrije, Republike Slovenije in Evropske unije (Evropski sklad za regionelni razvoj). Poleg robotike in tehnologij vodenja, ki sta bili osrednji temi sejma, smo predstavljali tudi fotoniko in orodjarstvo.

SRIP Tovarne prihodnosti (SRIP ToP), katerega upravičenci so GZS – Gospodarska zbornica Slovenije, KCSTV – Kompetenčni center za sodobne tehnologije vodenja, TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije, koordinira pa ga upravičenec Institut “Jožef Stefan”, je zainteresirani publiki predstavil celotno področje delovanja. Obiskovalce je še posebno pritegnila robotska aplikacija, ki je kot del projekta Horizon2020, s področja Tovarn prihodnosti, z naslovom “ReconCell”, nastala na Institutu “Jožef Stefan”, koordinatorju omenjenega evropskega projekta. Aplikacija je bila smiselno vključena v SRIP ToP horizontalno mrežo “Robotika” in vertikalno verigo vrednosti “Robotski sistemi in komponente”. V okviru robotske aplikacije, za katero je robota posodilo podjetje Yaskawa Slovenija, smo tokrat izpostavili dve inovaciji – pasivni dinamični modul (heksapod), kot zgodbo uspešnosti evropskega projekta v obliki ustanovitve odcepljenega podjetja in pasivno linearno robotsko stopnjo, kot primer inovativne, enostavne in cenovno učinkovite rešitve za povečanje delovnega prostora običajnih oziroma sodelujočih robotov.

Vzporedno s sejemsko dejavnostjo je potekal tudi poslovni forum z domačimi in tujimi predavatelji, ki je bil organiziran tudi v sodelovanju s SRIP ToP. V atraktivnem programu so predavatelji predstavili teme s področja tovarn prihodnosti (poudarek na robotiki), področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, elektronike, mehatronike, itd. Veseli smo naraščajočega zanimanja strokovne in ostale javnosti za sejem, na katerem bomo v prihodnje z veseljem zopet sodelovali.

doc. dr. Igor Kovač