Evropski teden robotike (ERW) je vse bolj odmeven dogodek kjer se odvija že okoli 1200 interaktivnih dogodkov povezanih z robotiko širom cele Evrope. Pri tem se nakazuje kako bodo roboti v sedanjem času in v prihodnosti vplivali na naš način dela, življenja in učenja.

Vsako leto ERW izbere osrednji dogodek na izbrani lokaciji. Tokrat je bil izbran Augsburg v Nemčiji. Pri tem je generalni sekretar euRobotics poudaril, da »si mora Evropa prizadevati za spodbujanje robotike in digitalnega izobraževanja kot osnove za oblikovanje ustvarjalne, demokratične družbe znanja. Evropski teden robotike 2018 je tako namenjen utrjevanju poti Generaciji R (Robot), se pravi digitalno usposobljenih robotikov. V okviru glavne teme – Naslednja Generacija R – se z osrednjim dogodkom ERW2018 v Augsburgu, omogoči tako mladim kot tudi starejšim stik z današnjo tehnologijo robotike na način, ki presega učilnico. Preoblikuje se v nekaj bolj vključujočega in sodelujočega«.

Kaj se pravzaprav dogaja v tem tednu v Evropi? Raziskovalci robotike, na inštitutih, univerzah in v industriji odpirajo svoja vrata po vsej Evropi. Srednje-vzhodna Evropa na primer se osredotoča na razširitev dostopa do novih tehnologij za vse. V Romuniji e-Civis, organizator Evropskega foruma robotike 2019, poučuje učitelje, kako vključiti robotiko v učne načrte, Bosna in Hercegovina in Madžarska pa bosta organizirali otroške delavnice in tekmovanja s programiranja.

Evropskemu tednu robotike se je tradicionalno in uradno pridružila tudi Slovenija, saj ima na tem področju marsikaj za pokazati. Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Tovarne prihodnosti (SRIP ToP), katerega vodi Institut “Jožef Stefan”, je organiziral, sodeloval oziroma najavil pester in raznovrsten program s tega področja. Dogodki so se odvijali širom po Sloveniji. Teden robotike se je pričel v Ljubljani na Institutu “Jožef Stefan”, na Odseku za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Odsek, ki ga vodi prof. dr. Aleš Ude, je odprl svoja vrata z ogledom in strokovnim vodenjem po robotskih laboratorijih. Tudi Univerza v Ljubljani je bila aktivna v evropskem tednu robotike in izvedla inavguracijo Centra za sodelujočo robotiko, ki je potekala na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Dogodek s pestrim programom je organiziral nacionalni koordinator evropskega tedna robotike prof. dr. Marko Munih. Spremljala jo je tudi razstava sodelujočih robotov različnih proizvajalcev. V razprodani dvorani Atrija ZRC je v sodelovanju s SRIP ToP na dogodku »Znanost na cesti« doc. dr. Bojan Nemec iz Laboratorija za humanoidno in kognitivno robotiko Instituta “Jožef Stefan” pripravil zanimivo predavanje z naslovom »Ali bodo roboti kmalu naši sodelavci?« Poleg izrečenih napovedi, dosežkov v svetu se je doc. dr. Nemec dotaknil tudi prispevka slovenske znanosti na tem področju. V večernih Odmevih na RTV Slovenija sta v sklopu dogodkov, ki jih je organiziral SRIP ToP na temo robotike, nastopila tudi direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Jadran Lenarčič in direktor podjetja Yaskawa Slovenija dr. Hubert Kosler. Na kratko sta orisala znanstveno-raziskovalno in industrijsko delovanje Slovenije na tem področju. V Celju je Kompetenčni center Roboflex sredi tedna organiziral Dan odprtih vrat. Dr. Brane Semolič, Tone Sagadin in Matjaž Preložnik so prikazali demo center sodelujoče robotike in predstavili možnosti sodelovanja. Četrtek je bil rezerviran za Kočevje. Tu se je odvijala Strokovna mrežna konferenca ob evropskem tednu robotike “Kočevje 4.0” in to v času, ko Kočevje pričakuje fazo testnega zagona tovarne robotov Yaskawa. Tudi tu so bili aktivno prisotni predstavniki lokalne skupnosti, države, SRIP ToP in podjetij. Odmevna pa je vsekakor razstave robotike v prostorih na letališču Jožeta Pučnika na Brniku, ki jo je v sklopu evropskega tedna robotike organiziral SRIP ToP. Razstava s panoji vodilnih slovenskih akterjev na področju robotike in z delujočimi roboti v vitrinah je obiskovalcem in potnikom na ogled še vse do polovice decembra.

Avtor: doc. dr. Igor Kovač

 

Razstava robotike na letališču Jožeta Pučnika na Brniku

 

Predavanje “Kdaj bodo roboti naši sodelavci?”