V Cukrarni Ljubljana bo med 3. marcem in 2. aprilom 2023 potekala razstava konSekvence Fragmenti možnega ekosistema, kjer je med številnimi umetniško – raziskovalnimi deli, inovacijami in metodami raziskovalnega učenja, predstavljen tudi tudi StellaVerde – Pametni vrt.

Avtorja Gregor Krpič in Simon Gmajner sta si kot del instalacije StellaVerde zamislila tudi robotskega pajka, ki so ga razvili sodelavci Gal Sajko, dr. Marko Jamšek in prof. dr. Jan Babič iz Laboratorija  za nevromehaniko in biorobotiko, ki deluje v okviru odseka za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan.

robotski pajek

Robotski pajek kot del instalacije StellaVerde (foto: Jan Babič)

Industrijska pridelava hrane z intenzivnim izkoriščanjem tal vse bolj škoduje okolju, ki se obnavlja počasneje, kot je potrebno za kakovostno življenje živali in rastlin. Z industrijsko proizvodnjo se poslabšanje kakovosti hrane stopnjuje do pomanjkanja in končnega izumrtja posameznih vrst. Današnje stanje je izziv za planet, saj niti tradicionalna niti industrijska oblika kmetovanja nista odgovor na potrebe rastočega števila ljudi, biotsko uravnoteženega okolja in vse večjih potreb po kvalitetnih prehranskih surovinah.

Umetniško proučevanje sobivanja ljudi, tehnologije in živih sistemov nas uči, da se moramo ljudje kot družba na novo izumiti in spremeniti svoj ekstrakcionistični pristop do naravnih virov. S pomočjo kreativne rabe različnih tehnoloških tipal v umetniških projektih lahko ugledamo življenjske potenciale ljudi in ne-človeških živih bitij ter skozi premisleke o ohranjanju ravnotežja v naravi oblikujemo možne scenarije ne-ekstrakcionističnega sobivanja. V tem oziru je instalacija StellaVerde mikro situacija, v kateri rastline s pomočjo senzorjev vlage krmilijo robotskega pajka, da jih zaliva, v razviti obliki pa skrbi zanje in odgovorno žanje njihov prirastek.

Vljudno vabljeni na ogled razstave, ki bo v Cukrarni Ljubljana potekala vsak dan, od 3.3. in 2.4. 2023, med 10. in 19. uro.

Video: Simon Gmajner

 

Produkcija: MC Velenje, konS ≡ Praksa / Laboratorij za izzive
Partner: Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko – Laboratorij za nevromehaniko in biorobotiko, Institut Jožef Stefan
Katalizator inovacij: Jurij Krpan
Producentka: Lea Lipnik
Zahvale: Martin Konič, Uroš Mehle, Marsel Osmanagić, Andraž Tarman, Luka Žagar