Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko

Avtomatika in inteligentno vodenje robotov

Že več desetletij sodelujemo pri ustvarjanju trendov avtomatizacije ter sodobne raziskovalne robotike v svetu. Naše raziskave vključujejo skoraj vsa področja robotike, od kinematike in dinamike mehanizmov, vodenja robotov, robotskega vida, pa do servisne robotike in biomehanike. Izvajamo tudi zahtevne naloge avtomatizacije in robotizacije proizvodnje, ki presegajo dostopne rešitve na ključ ter zahtevajo inovativne in alternativne pristope.

Okoljska fiziologija in ergonomija

Naše zelo propulzivno področje je v zadnjih letih tudi okoljska ergonomija. V okviru tega raziskujemo vidike vpliva okolja na človeka in osebno opremo v normalnih in posebnih pogojih.

Laboratorij za humanoidno in kognitivno robotiko

Razvijamo robotske sisteme, ki znajo avtonomno delovati v naravnih okoljih. To je možno le z roboti, ki znajo kontinuirano pridobivajo nove senzomotorične spretnosti in bolj abstraktna znanja, tudi kadar strokovnjaki niso prisotni. Humanoidni roboti so zaradi svoje podobnosti človeku posebej primerni za takšne aplikacije, saj so domača okolja prilagojena ljudem, poleg tega pa je ljudem lažje sodelovati z roboti, ki so jim podobni.


Novice

5. 6. 2017 Mesto mladega raziskovalca za doktorski študij na Institutu Jožef Stefan

Laboratorij za Humanoidno in kognitivno robotiko, odsek za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan razpisuje prosto mesto mladega raziskovalca s področja robotike.

Več...

15. 7. 2016 Nova delovna mesta na ABR

Več prostih delovnih mest za mlade raziskovalce/mlade raziskovalke

Več...

3. 12. 2015 Nov raziskovalni projekt ARRS

Na razpisu ARRS za financiranje raziskovalnih projektov smo pridobili temeljni projekt  z naslovom Učenje in avtonomna adaptacija dvoročnih montažnih in servisnih nalog.

Več...

20. 11. 2015 Prof. Ude na Polnočnem klubu

Prof. Ude je nastopil na Polnočnem klubu na TV Slovenija.

Več...