Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko

Avtomatika in inteligentno vodenje robotov

Že več desetletij sodelujemo pri ustvarjanju trendov avtomatizacije ter sodobne raziskovalne robotike v svetu. Naše raziskave vključujejo skoraj vsa področja robotike, od kinematike in dinamike mehanizmov, vodenja robotov, robotskega vida, pa do servisne robotike in biomehanike. Izvajamo tudi zahtevne naloge avtomatizacije in robotizacije proizvodnje, ki presegajo dostopne rešitve na ključ ter zahtevajo inovativne in alternativne pristope.

Okoljska fiziologija in ergonomija

Naše zelo propulzivno področje je v zadnjih letih tudi okoljska ergonomija. V okviru tega raziskujemo vidike vpliva okolja na človeka in osebno opremo v normalnih in posebnih pogojih.

Laboratorij za humanoidno in kognitivno robotiko

Razvijamo robotske sisteme, ki znajo avtonomno delovati v naravnih okoljih. To je možno le z roboti, ki znajo kontinuirano pridobivajo nove senzomotorične spretnosti in bolj abstraktna znanja, tudi kadar strokovnjaki niso prisotni. Humanoidni roboti so zaradi svoje podobnosti človeku posebej primerni za takšne aplikacije, saj so domača okolja prilagojena ljudem, poleg tega pa je ljudem lažje sodelovati z roboti, ki so jim podobni.


Novice

1. 9. 2018 Iščemo nove sodelavce - odprta 4 delovna mesta

Iščemo nove sodelavce/-ke s področja elektrotehnike, računalništva, strojništva,  mehatronike, matematike ali fizike za raziskovalno-razvojno delo na projektih na področju robotike,  biomehanike in avtomatizacije.

Več...

12. 6. 2018 Nagrada za najboljši prispevek na RAAD 18

Leon Žlajpah in Tadej Petrič sta dobila Best Regular Paper Award na mednarodni konferenci RAAD 2018 za članek z naslovom Virtual Guides for Redundant Robots Using Admittance Control for Path Tracking Tasks.

Več...

23. 3. 2018 Naš sodelavec Tadej Petrič je zmagal na razpisu Direktorjevega sklada 2018

Naš sodelavec Tadej Petrič je zmagal na razpisu Direktorjevega sklada 2018 s projektom “CoBoTaT - Laboratorij za kolaborativno robotiko s poudarkom na fizični interakciji med človekom in robotom”.

Več...

28. 12. 2017 TV intervju, radijski intervju, prof. A. Ude

Vodja odseka, prof. Aleš Ude, je nastopil na radiu ter v Odmevih TV Slovenija.

Več...