Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko

Avtomatika in inteligentno vodenje robotov

Že več desetletij sodelujemo pri ustvarjanju trendov avtomatizacije ter sodobne raziskovalne robotike v svetu. Naše raziskave vključujejo skoraj vsa področja robotike, od kinematike in dinamike mehanizmov, vodenja robotov, robotskega vida, pa do servisne robotike in biomehanike. Izvajamo tudi zahtevne naloge avtomatizacije in robotizacije proizvodnje, ki presegajo dostopne rešitve na ključ ter zahtevajo inovativne in alternativne pristope.

Okoljska fiziologija in ergonomija

Naše zelo propulzivno področje je v zadnjih letih tudi okoljska ergonomija. V okviru tega raziskujemo vidike vpliva okolja na človeka in osebno opremo v normalnih in posebnih pogojih.

Laboratorij za humanoidno in kognitivno robotiko

Razvijamo robotske sisteme, ki znajo avtonomno delovati v naravnih okoljih. To je možno le z roboti, ki znajo kontinuirano pridobivajo nove senzomotorične spretnosti in bolj abstraktna znanja, tudi kadar strokovnjaki niso prisotni. Humanoidni roboti so zaradi svoje podobnosti človeku posebej primerni za takšne aplikacije, saj so domača okolja prilagojena ljudem, poleg tega pa je ljudem lažje sodelovati z roboti, ki so jim podobni.


Novice

30. 11. 2017 ABR in TALOS na TV (posodobljeno)

Naši sodelavci in naš nov robot so nastopali v prispevkih na TV.

Več...

1. 9. 2017 Nov humanoidni robot na odseku

Na odseku smo pridobili novega humanoidnega robota TALOS.

Več...

12. 7. 2017 Nagrada za Best paper in Intelligent Robotics

Na mednarodni konferenci International Conference on Advanced Robotics (ICAR) v Hong Kongu so naši raziskovalci prejeli nagrado za Best paper in Intelligent Robotics.

Več...

5. 6. 2017 Mesto mladega raziskovalca za doktorski študij na Institutu Jožef Stefan

Laboratorij za Humanoidno in kognitivno robotiko, odsek za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan razpisuje prosto mesto mladega raziskovalca s področja robotike.

Več...